Благодаря на всички за помощта и съветите! :flower:
Преди дни сключих договор за наем на ресторант. Това ще е основната ми дейност. Сума от 35 000 би покрила обзавеждането и част от оборудването.  Освен това ще имам плащания за атестация на аспирация, категоризация, удължено работно време, авторски права за музика, технологии и проекти, НАССР, наеми, заплати, осигуровки , трудова медицина и прочие, и прочие .... Така че капитал от  1000 лв няма как да ми стигне дори за старт 

Отговорност: Съдружниците отговарят до размера на дяловете си, а отговорността на управителя е лична и неограничена.

Дружествата отговарят до размера на капитала си

Аз съм едноличен собственик и управител - как ще отговарям?
Бих избрал варианта със заем, дори и без лихва или с минимална такава, ако по-този начин отговорността ми в последствие би била ограничена до размера на капитала /1000 лв/.
Съпругата ми за 2011 е декларирала висок доход, за да вземе кредит - т.е. няма проблем с доказването на произхода на парите.
Фирмата ми сега ще стартира дейност  - нямам гаранция, че ще се получи и искам да огранича риска от загуби, доколкото е възможно - т.е. ако губя, да загубя вложеното във фирмата, а не имуществото на семейството ми.
Кети, бих искал да увелича капитала на 30 000 - 35 000лв.
Регистрирах ЕООД с 1000 лв капитал. Съветът на счетоводителя ми е да го увелича.
 
Кой вариант е по-удачен - да увелича капитала или да взема заем.
 Ако взема фиктивен заем, например от съпругата ми, то вноските по заема ще минават ли за разход на дружеството? Удачно ли е да се уговори лихва, макар и минимална? Как стои въпроса с ДДС при заем - знам, че имаше противоречива практика?
 
Ако увелича капитала, при несъстоятелност, ще отговарям ли с личното си имущество като физическо лице до размера на капитала или само с активите на дружеството?

Благодаря предварително на всички, които ще се включат с мнение!